Sorumluluk Bilincine Sahip Olmak
Sorumluluk nedir? Kendimize veya başkalarına karşı yerine getirmemiz gereken yükümlülüğümüzdür. Sorumluluk, karşılıklı veya karşılıksız olmak üzere bir beklentinin karşılanmasıdır. Bir borçlanmadır diyebiliriz sorumluluk için. Çünkü sorumluluk aldıysak, artık onu yerine getirmekle ilgili kendimize veya bir başkasına söz verdiğimiz anlamına gelir. Bu sebeple sorumluluk bilinci sahibi olmak önemlidir.
İnsanları gözlemlediğimde en çok kaçtıkları ve benim de tam aksine en çok hevesli olduğum şeylerden biri bu sorumluluk alma konusu. Kendimi bu konuda başarılı sayamam. Sorumluluk almak her ne kadar “lafta” takdir edilecek bir durum olsa da sorumlulukların gereğini yapmadıktan sonra, başta gelen o takdir, sonrasında çok kötü sonuçlara sebep olabilir. Sorumluluğu yerine getirmediğiniz sürece, neden getirmediğiniz veya getiremediğinizin pek bir önemi kalmıyor.
Kimse senin dalgalarla nasıl boğuştuğuna bakmaz. Gemiyi limana getirip getiremediğine bakar. – Victor Hugo
Kendi adıma, sorumluluk almak konusunda en büyük hatamın zaman planlaması olduğunu düşünüyorum. Hiç bir sorumluluktan asla kaçmadığım gibi bu sorumluluğu yerine getirip getiremeyeceğimi de çok düşünmüyorum. Buna sanırım 2 düşüncem sebep oluyor.
Birincisi, önümde bir sorumluluk duruyor ve bunun yapılması gereken bir şey olduğunu düşünüyorsam, şartlar ve diğer tüm koşullar gözümde önemini yitiriyor. Çünkü bu artık benim için yapılması gereken bir şey ve konu kapanmıştır.
İkincisi ise kendime güvenim. Kendime fazlasıyla güvendiğimi söyleyebilirim. Sorumluluğunu alacağım şey her ne olursa olsun, hiç bilmediğim bir şey bile olsa, “bunu yapabilenler de bir insan, ben neden yapamayayım. öğrenir, bir yolunu bulur ve yaparım” düşüncesi ile balıklama atlıyorum.
Bu iki durumun neticesinde kaldırabileceğimden çok daha fazla sorumluluğu üstüme alıyorum ve tabi ki problemler beraberinde geliyor. Düşüncelerimi doğru kabul ediyorum evet ama her sorumluluk vakit ayırmayı gerektirir ve hayatta “vakit” çok bol bulunan bir şey değil. Bir çok sorumluluk da bir araya gelince bunları kusursuz yapmak da oldukça zorlaşıyor. Kendime haksızlık etmek istemiyorum. Ne kadar zor olursa olsun veya ne kadar çok olursa olsun, geç de olsa aldığım sorumluluğu yerine getiriyorum. Ancak her sorumluluk gerçekleşmesi için benim ona vakit ayıracağım süreyi beklemiyor tabi ki. Benim için bu konudaki başarısızlık da budur diyebilirim.
Sorumluluk Almak
Sorumluluk, karakterin en önemli öğelerinden birisidir. Herhangi bir durumda sorumluluk alındığı zaman, gerekli tüm görevler zamanında ve istenilen şekilde yapılması gerekir. Sorumluluk sahibi olmak, hayatın kontrolünü elinde tutmaktır ve toplumun saygısını, güvenini kazanmanın en önemli gerekliliklerinden biridir.
Sorumluluk küçük yaşta kazanılmaya başlayan ve başarılı bir hayat geçirmemizde en önemli rol oynayan etkenlerden biridir. Sorumluluk sahibi olmak, alınan sorumluluğu doğru bir şekilde yapmaya iter. Alınan sorumluluklar arttıkça, her şeyi doğru yapma çabası yalnızca başkalarının gözü önünde değil, etrafta kimse yoksa bile devreye girer. Sorumluluk sahibi olan bir kişi, mazeret üretmez, çözüm üretir, hata yapabilir ancak dış etkenleri mazeret göstermez, kendi hatasını arar, bulur, düzeltir.
Sorumluluk bilinci sahibi olmak küçük yaşta ailede başlar. Ancak aileler çocuklarına sorumluluk bilinci yerleştirmek isterken oldukça yanlış yollar izleyebilmekte. Sorumluluk kazandırmak yerine itaat etmeyi öğrettiklerinin farkında olmazlar. Çünkü genellikle bu süreçte yalnızca, söylenenlerin yapılmasını, kendi söyledikleri gibi yapılmasını, sorgulamamasını beklerler. Bunun yerine çocuğun kendi seçme şansını vermek daha doğru bir yaklaşımdır. Bunun için uygun ortam yaratılmalı ve ilgili konuda sorumluluğun kendisinde olduğu hissi verilmelidir. Bu da çocuğu doğru olanı yapmak için çaba göstermeye itecektir. Ancak alması beklenen sorumluluk yapabileceği zorlukta olmalıdır. Aksi halde başarısızlık, sorumluluk alma konusunda motivasyonunu kıracaktır.
Kendini Yetiştir
Çocuk yaşta sorumluluk bilinci sahip olunamadığı zaman benzeri uygulamaları kişi kendisi için de yapabilir. Sorumluluk almak ve uygulamak bir kas gibi çalışır. Çalıştırdıkça güçlenir, alışkanlık haline gelir. Eğer sorumluluk bilincine sahip olmak istiyorsanız, öncelikle kendinize küçük sorumluluklar edinin. Kısa sürede ve az bir çaba ile çözebileceğiniz sorumluluklar olsun. Bunun için çok düşünmenize gerek yok. Hayatınızın içinde olması gereken küçük konuları da sorumluluk adı altına koyabilir ve alışkanlıklarınızı da şekillendirebilirsiniz. Örnek olarak kahvaltı yapmadan evden çıkıyorsanız, buna son vermek için kendinize karşı olan sağlıklı yaşama sorumluluğunun bir parçasını görev edinin. Kahvaltı yapmadan evden çıkmama kararını verin ve bu sorumluluğu yerine getirin. Bu durum aynı zamanda size bazı olumlu alışkanlıklar kazanma konusunda da yardımcı olacaktır.