“Web Sitesi nedir?” dediğimizde, aklınızda ne oluşuyor? Web Sitesi bir çok bilgiyi barındıran bir kartvizit midir? Web Sitesi bir reklam aracı mıdır? Veya, her şirketin var bizim de olmalı… mıdır?

İşin aslı Web Sitesi bunların hepsidir ve daha fazlasıdır. Daha doğrusu bunların hepsi olmalıdır ve daha fazlası da olmalıdır. Şüphesiz bir Web siteniz olmalı ama nasıl bir web siteniz olmalı? Asıl soru budur. Şimdi aşama aşama ele alacağız.

Bir şirket olduğunuzu varsayıyorum öncelikle. Her şirketin bir web sitesi mutlaka olmalıdır. “Sizin hala Web siteniz yok mu?” gibi klişeleşmiş bir reklama denk gelip, Anasayfa, Hakkımızda, Galeri, İletişim sayfalarını da yaptırdınız mı? İşte şimdi tamam. Hiç yoktan iyidir… Ama artık bir web siteniz varsa, neden onu kullanmayasınız? Web Sitesi sadece kartvizitinize yazmanız gereken bir boşluk doldurma aracı değildir, olmamalıdır. Web Siteniz sizin gerçek manada işinize yaramalıdır. Web siteniz gerçek manada müşterilerinizin işine yaramalıdır. Bunun için Web sitenin faydalarını ayrı ayrı ele alıp, işimize yarayan faydaları kendi Web sitemizde kullanmamız gerekir.

Web Site Tasarımı Nasıl Olmalı?

Şimdi bunu Google da aradığınız zaman çıkacak standart şeyleri tahmin edeyim. Sade, şık tasarım, sizi anlatmalı falan filan. Bu kalıpları bir kenara koyacak olursak, Web site tasarımınızın olmazsa olmazı anlaşılır olmaktır. Kendinizi, şirketinizi anlatmak için çok hevesli olabilirsiniz. Sizi rakiplerinizden ayıracak herşeyi ön planda tutmak isteğinizi de anlıyorum. Ancak potansiyel müşteriniz sizin kadar hevesli değil. Web sitenizi açtığı anda ona bilgi saldırısında bulunursanız kafası karışabilir, alması gereken en önemli mesajı bir çok mesaj arasından seçmekte zorlanabilir. Bu sebeple Web sitenizin açılış arayüzünde olması gereken ana unsurları şöyle sıralayabiliriz:

– Şirketinizi ve hizmetlerinizi ifade eden renk tonları ve logonuz.

– Yaptığınız işi 3-4 saniye içerisinde anlatacak görsel unsurlar.

– İyi bir şekilde planlanmış ve müşterinin aradığını kolaylıkla bulabileceği bir navigasyon menüsü.

Eğer bu unsurlar tamam ise, artık ziyaretçiniz nerede olduğunun farkında. Eğer doğru mesajı verebildiyseniz, güven duygusu yaratabildiyseniz, ziyaretçiniz navigasyon menüsüne nokta atışı yapma isteğiyle bakmaya başlar. Değilse, Web sitenizi kapattı ve başka bir şirket aramaya başladı bile.

Web Site Navigasyon Menüsü İyi Planlanmalı

Ana başlıklar, alt başlıklar, daha alt başlıklar. Ziyaretçileriniz sayfa sayfa gezmek istemeyeceklerdir. Öncelikli zorunluluğunuz potansiyel müşterilerinizi tanımaktır. Sunduğunuz ürün/hizmet ile alakalı ziyaretçilerinizin en çok bakmak isteyeceği unsurları kolay ulaşılabilir yapmalısınız. Eğer aradığına kolay ulaşamıyorsa, Web tarayıcısının geri düğmesine tıklayıp Google’da arama yapmaya devam edecektir.

Web Sitesi İçeriği Kusursuz Olmalı

Ziyaretçiniz sayfalarda gezinmeye başladı, aradığını bulduğunu düşünerek bir sayfaya girdi ve ne gördü? Öğrenmek istediği bilgiyi alabiliyor mu? Yoksa kalıp ve genel cümleler ile hazırlanmış, belki de başka bir yerden, bir rakip şirketten ve hatta Wikipedia’dan kopyalanmış bir yazı mı gördü? Veya sırf başlık olsun diye koyulmuş boş veya alakasız bir sayfa mı? Elbette ziyaretçiniz bunlarla karşılaşmak istemiyor. Bu aşamaya kadar getirdiğiniz ziyaretçiyi kaybettiniz, hayırlı olsun. Bunun yerine, ilgili sayfada, özenle hazırladığınız, ziyaretçinin gerçekten işine yarayacak bilgilerden oluşmuş, görsel zenginliği, içeriksel yeterliliği olan bir içerik mi var? Eğer öyleyse artık “ziyaretçinizi”, “müşteriniz” yapma zamanı geldi demektir. Bu aşamaya kadar Web sitenizi bir broşür ve belki de katalog olarak kullandınız.

Kolay Ulaşılabilir Olun

İçeriğinizden de memnun kalan ziyaretçiniz artık ürününüzü satın almak, hizmetlerinizden faydalanmak istiyor. Öyleyse herhangi bir arayışa girmesine gerek kalmadan görebileceği bir noktada, Satın Al, Rezervasyon Yap, Teklif İste, İletişime Geç, yani web sitenizin teknik alt yapısına ve sizin iletişim seçeneklerinize uygun olarak bir düğme mutlaka olmalı.

Satın Alma / Rezervasyon / Teklif Talep

Web siteniz aynı zamanda hizmetlerinizi artırabileceğiniz bir araçtır. Müşterileriniz ürün ve hizmetlerinize erişebilmek işin eğer mümkünse satın alma altyapınızı kullanabilir, bu sayede eğer bir ürün tedariği sunuyorsanız mağazanıza gelmeden ürüne sahip olabilir, hizmet sunuyorsanız aramak zorunda kalmadan rezervasyon yapabilir veya teklif talebinde bulunabilir. Bu da kolaylık sağlaması sebebiyle hizmetlerinize bir artı katar.

Üyelik / Online İşlem

Web sitesini kullanarak verebileceğiniz hizmetlerden bir diğeri de online işlemlerdir. Müşterinize web sitenizde bir hesap açarak satın alma hizmetlerini tekrarlamaları durumunda tekrar tekrar bilgi girişi yapmalarına gerek kalmamasını, sipariş veya hizmetlerinin takibini yapabilmelerini ve hatta hizmet şeklinize göre daha bir çok bilgi alışverişi veya hizmetleri web siteniz aracılığı ile sağlayabilirsiniz.

Ziyaretçi Olmazsa Web Sitesi Ne İşe Yarar?

Evet web siteniz çok güzel oldu. Ama ziyaretçisi var mı? Reklam – tanıtım bu blog yazısının konusu değil, bu başlığın amacı bu da değil zaten. Bir Web Sitesi yayına veriyorsanız potansiyel müşterilerinizin sizi bulabilmelerini sağlayacak çalışmaları da yapmalısınız ve bu çalışmalar öncelikli olarak Web sitenizde başlar.

SEO diye bir şey duymuşsunuzdur elbette. Google da üst sıralara çıkmak diye biliyorsunuzdur. Tek hedef Google olmasa da, müşterilerimizin çoğunluğu Google kullandığı için önceliğimiz o olacak elbette. Bu sebeple Web sitemizin hem alt yapısı hem de içerik yapısı Google’ın önem verdiği noktalara dikkat edilerek hazırlanmalı. Bu başka bir blog konusu.

Sosyal Medyadan Uzak Kalamazsınız

Milyonlarca potansiyel müşteriniz her gün her saniye Facebook, Instagram, Twitter ve diğer sosyal mecralarda vakit geçiriyor. Arkadaşları neler yapmış diye göz gezdirirken, tam da sizin sunduğunuz ürüne/hizmete ihtiyaç duyduğu bir sırada sizin profilinizi görse harika olmaz mıydı? Sosyal Medya da bambaşka bir blog konusu ancak web sitenizin de sosyal medyaya uyumlu olması gerektiğini söylemeden geçmemeliyiz. Site içerikleriniz sosyal medyada paylaştığında nasıl görünüyor? Görseller düzgün çıkıyor mu? İçerik kısımları istediğiniz gibi mi? Ziyaretçiniz web sayfalarınızı web sitenizi terk etmeden sosyal mecralarda paylaşabiliyor mu? Web siteniz bunlar gibi bir çok sorunun cevabını verebiliyor durumda olmalıdır.

Ya Geri Gelmezse?

Ziyaretçiniz web sitenizde gezindi, hatta belki etkileşime de geçti ve satın alım vb işlemler yaptı. Peki ya sonra?

Reklam araçları kullanarak re-marketing uygulamalarını deneyebiliriz ancak bu da yeterli olmayabilir. Eğer potansiyel müşterinize her zaman ulaşabileceğiniz bir kanal yaratırsanız bu aynı kişiye tekrar tekrar ulaşmaya çalışmanızın önüne geçer. Bunun için e-posta listeleri uygun bir yoldur. Ziyaretçinizin e-posta adresini yazarak katılacağı e-posta listesine belirli periyotlarla kendinizi hatırlatacak e-postalar gönderip geri kazanabilirsiniz.

Bunun için web sitenizde bir bülten aboneliği bölümü olmazsa olmazdır. Ziyaretçilerinize bu bültene kayıt olmaları için bir sebep vermeyi ihmal etmeyin tabi. Kimse durup dururken iletişim bilgisini paylaşmak istemez. Hele ki mail kutularının sürekli spam mesajlarla doldurulduğunu düşünecek olursak, bir sebep yoksa asla kayıt olmazlar.

Güvenlik ve Yedekleme

Genel hatlarıyla web sitemizin nasıl olması gerektiği konusunda fikir edindik. Ancak web sitenizin güvenliği de çok önemlidir. Yeterli güvenlik sağlanmazsa, kötü niyetli kullanıcılar ve yazılımlar sayesinde, hem siz hem de ziyaretçileriniz istenmeyen durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu sebeple web site güvenliğiniz mümkün olan en yüksek seviyede olmalı.

Ancak her şeye rağmen aşılamayacak engel yoktur. Bu sebeple web sitenizin düzenli yedeği alınıyor olursa, bir problem çıkması durumunda elinizdeki yedeği geri yükleyerek kaybınızı minimum düzeye çekebilirsiniz.

Oldukça uzun bir yazı olmasına karşın tamamen yüzeysel bir şekilde bahsetmeye çalıştım. Detaylara teker teker farklı bloglarda yer veriyor olacağım. Ancak şimdilik bu kadar. Sorularınız olursa bana sosyal medya hesaplarımdan ulaşabilirsiniz.