Merhabalar, HTML nedir ? başlığı ile birlikte anlayacağınız üzere web site kodlama konusunda bir yola çıkacağız. Bu oldukça uzun sürecek, belki de hiç sonu gelmeyecek yolda sizlere bilgilerimi, tecrübelerimi ve araştırmalarımı paylaşıyor olacağım. Mümkün olduğu kadar da projeler ile ilerlemeye gayret edeceğim.

Kodlama yapmaya başlamadan önce, henüz okumadıysanız Bilgisayar Sayı ve Kod Sistemleri ve Web sitesi nedir? Nasıldır? yazılarımı da incelemenizi öneririm.

HTML nedir sorusuna geçmeden önce HTML kavramını ele alalım.

HTML : HyperTextMarkupLanguage : Hiper Metin İşaretleme Dili

Burada anahtar kelimemiz işaretlemedir. HTML dilimizin vazifesi işaretleme yapmaktır. Ve bu işaretler bir döküman içerisinde neyin ne olduğunu göstermeye yarar.

Döküman?

Burada döküman diye adlandırdığım şey, nihai amacınız, web sayfanızdır. Bu sayfayı bir Word dosyası veya bir dergi sayfası gibi de hayal edebilirsiniz. Sayfamızın içerisinde yazılar, görseller, tablolar vb. bir çok içerik bulunabilir ve tüm bu içerik belli bir düzende, belli biçim özellikleri ile bir arada bulunur. Sayfamız resim veya basılı bir materyal olsaydı piksellerin birleşiminden bir araya gelmiş bir döküman olacaktı. Ancak bizim sayfamız bir web sitesi olacak. Sayfa içeriğimiz piksel piksel değil öge öge bulunacak. Bu sebeple yazı, resim dosyası gibi bu bir çok ayrı öğeyi tanıyan ve belirleyeceğimiz biçimlerde ve sırada bize düzenli bir sayfa olarak gösterecek bir programa ihtiyacımız var. Bu program da web tarayıcısı. Google Chrome, Safari, Firefox gibi.

HTML

Bilgisayarınızda bulunan dosyaları düşünün. Bir yazı dosyasını Word veya Not Defteri programıyla açabilirsiniz. Bir resim dosyasını bir resim önizleme veya düzenleme programı ile açabilirsiniz. Ulaşmak istediğiniz 1 döküman var ve bunu açmak için de 1 program kullanıyorsunuz. Bir web sitesi içerisinde ise bir çok resim, bir çok yazı, video, müzik gibi bir çok farklı dosya bulunur. Web tarayıcımızda bir web sayfası açtığımızda tüm bu dosyaları bir arada ve bir düzen içerisinde görürüz. Çünkü web tarayıcımızda çalışan o dosya, tarayıcıya tüm bu diğer dosyaları aynı sayfa içerisinde bir araya getirmesi talimatını verir. Bu dosya resim vb. öğeler içermez, bir resmin hangi klasörde olduğunu söyler. Tarayıcı da onun söylediği klasörden (dizinden), onun söylediği resim dosyasını alır ve yine onun söylediği konumda bize gösterir. Bu dosya içerisinde bir çok yazı, bir çok resim dosyasının klasör bilgisi bulunur ve bu bilgileri alan web tarayıcısı da bu bilgiler doğrultusunda sayfayı bize gösterir.

HTML Nedir ?

Öyle ise, bu bahsettiğimiz, web tarayıcısında açılan ve tüm bu bilgileri web tarayıcısına ileten dosyamız komutlardan oluşan bir metin dosyası. Web tarayıcısı bu metni okuyor ve bize yorumluyor. Öyle ise, bu metnin içindeki komutları tanıyor olmalı. Yani dosyamız ile web tarayıcımızın kendi arasında anlaşmasını sağlayan bir iletişim dili olmalı. HTML, tam olarak bu iletişimi sağlayan dildir. Bahsettiğimiz komutlar ise işaretlemelerdir. Ne demiştik? Hiper Metin İşaretleme Dili. Hiper Metin, yani içerisinde yazı, görsel vb bir çok öge barındıran metni tanıtan dil. Komutlar, yani işaretlemeler, bu bir yazıdır, bu bir görseldir ve şu klasörde bulunur, bu yazı kalın yazılacak, bu yazı bir başlıktır gibi işaretlemeler yapar. Bu verileri ve işaretleri anlayan web tarayıcımız da onun dilini çözer ve bize düzenli bir sayfa olarak gösterir.

Oldukça uzun bir şekilde, bir web sayfasının içeriğini oluşturan öğelerin nasıl ve ne şekilde web tarayıcımıza yansıdığını anlatmaya çalıştım. Hedefimiz web tarayıcımızın anladığı dili, yani HTML öğrenip, istediğimiz içerikleri istediğimiz bir düzende bize gösteren sayfalar yapmayı öğrenmek.

Buraya kadar anlayacağınız üzere HTML dilinde oluşturacağımız dosyalar metin dosyalarıdır. Yani bir web sayfası hazırlamaya başlamak için ihtiyacımız olan yegane program bir metin editörüdür. Bunun için her bilgisayarda bulunan “Not Defteri” programı şimdilik bizim için yeterli olacaktır. Not defterinde bir yazı kaydedersek normalde .txt uzantısında kaydederiz. Düz bir yazı yazmayıp HTML kodları içeren bir döküman hazırlıyorsanız, yapmanız gereken sadece dosyayı kaydederken .txt değil .html uzantısı ile kaydetmeniz. Böylelikle bunun bir metin değil, HTML dilinde yazılmış bir döküman olduğunu belirtmiş olacaksınız.

Öyle ise, bilgisayarınızda not defteri programını açın, içine isminizi yazın ve herhangi bir yere dosya uzantısı .html olacak şekilde kaydedin. Kaydettikten sonra bu dosyayı web tarayıcınızda çalıştırın ve sonucu görün. Karşınızda yalnızca isminizin yazıldığı bir web sayfası duruyor olacak.

Umarım HTML nedir sorusunun cevabını bir daha asla unutmayacağınız şekilde ifade edebilmişimdir. HTML kullanarak, bir web sayfasında, isminizi yazmaktan daha fazlasını yapabilmek için heyecanlıysanız, sonraki yazı ile devam edelim.