Web geliştirme! Kiminin heyecanı kimininse korkulu rüyası. Bu yazıda web geliştiricisi olmak için öğrenmeniz gereken dillerden ve kütüphanelerden bahsediyor olacağım. Web sayfalarını tasarlamanızda ve tasarladığınız sayfaları fonksiyonel hale getirmenizde size yardımcı olacak araçları tanıyacağız. Şimdi temel web geliştirme dillerine ve araçlarına sırasıyla göz gezdirelim.

1- HTML5 (HyperTextMarkupLanguage)

HTML sayfanızın temel düzenini ayarlamak için neyin nerede olacağını belirler. Sayfanızın neler içereceğini gösterir. Hemen hemen sayfanızın iskeletidir diyebiliriz. Web geliştirmede ilerlemek için HTML konusunda uzmanlaşmanıza gerek yok. Ancak temel düzeyde HTML öğrenmeden web geliştirmenin diğer aşamalarına geçmeniz imkansızdır. Çünkü kullanacağınız diğer tüm dilleri HTML iskeleti üzerine oturtacaksınız diyebiliriz.

2- CSS (Cascading Style Sheets)

Öğrenmeniz gereken bir sonraki dil web sayfalarını göze hoş gelecek ve kullanımı kolaylaştıracak şekilde tasarlamamızı sağlayan CSS teknolojisidir. Boyutlandırma, renklendirme, hareketlendirme gibi bir çok görsel imkan sağlar. CSS kullanmadan web sitesinde ‘tasarım’ kavramını düşünmek neredeyse imkansızdır.

3- JavaScript

JavaScript dili web sayfalarına bir takım ek fonksiyonlar sağlar. Örnek olarak kullanıcı web sayfasındaki formun ‘Gönder’ düğmesine bastığı zaman ne yapılacağını söyleyebilir. JavaScript’i son teknolojileri ile birlikte genellikle kütüphaneleriyle kullanıyoruz. JavaScripti temel düzeyde öğrenmek bu kütüphaneleri kullanmak için ve yapmak istediğimiz değişikliklerde bize oldukça kolaylık sağlayacaktır.

4- jQuery

jQuery web sayfaları aktif haldeyken bir çok yapısal değişiklikler yapmamıza olanak tanıyan bir JavaScript kütüphanesidir. Ana yapısı JavaScript olmasının yanında JavaScript kodlarının daha kısa ve kullanım kolaylığı sağlaması sebebiyle bir web geliştirici bu kütüphaneye mutlaka ihtiyaç duyar.

5- PHP (Hypertext Preprocessor)

PHP Web tabanlı ve nesne yönelimli bir programlama dilidir. Sunucu tabanlı bir dil olmakla birlikte veritabanı desteği de sağlar. PHP programlama diliyle yapılabileceklerin sınırı yoktur ancak örneklemek gerekirse; Facebook, Wikipedia, Yahoo!, Tumblr gibi web siteleri ve dünyadaki tüm web sitelerinin %32sinin alt yapısını kullandığı WordPress sistemi de PHP programlama dili ile kodlanmıştır. 

Kullanabileceğimiz tek programlama dili PHP olmamakla birlikte ben tercihen PHP kullandığım ve tavsiye ettiğim için bu yazıya PHP dilini ekledim.

6- MySQL

6 milyonun üzerinde sistemde kurulu bulunan çoklu iş parçacıklı, çok kullanıcılı, hızlı ve sağlam bir veritabanı yönetim sistemidir. Basit bir anlatım ile web sitemizdeki içeriklerin depolandığı alandır. Bir programlama dili yardımıyla (PHP gibi) burada depolanan bilgileri web sitemize çekerek yayınlamamıza, hazırlayacağımız web yönetim panelimizden bilgi ekleme, düzenleme, silme gibi işlemleri yapmamıza olanak sağlar. 

Kullanabileceğimiz tek veritabanı yönetim sistemi MySQL değildir ancak PHP ile birlikte genellikle MySQL tercih edilir. 

7- Bootstrap

Web sitesi tasarlarken öncelikle dikkat etmemiz gereken konuların başında Responsive yani telefon, tablet, bilgisayar gibi farklı çözünürlükteki cihazlara duyarlılığı gelir. Bootstrap bize sunduğu araçlar ile web sayfalarımızı kolaylıkla tasarlayabilmemizi, görsel özellikler ve fonksiyonlar ekleyebilmemizi hem de tüm cihaz çözünürlüklerine uyumlu hale getirebilmemizi sağlar. 

Bootstrap bir web sitesi tasarlarken ihtiyaç duyabileceğimiz hemen her şey düşünülerek hazırlanmış CSS ve JavaScript kodlarından oluşur. Bu hazır kodları kullanarak hiç CSS ve JavaScript bilgisine sahip olmadan ihtiyacınız olan web sitelerini hazırlayabilirsiniz. Ancak tabi ki temel düzeyde HTML bilgisine sahip olmanız gerekmektedir.

Kullanabileceğiniz tek framework Bootstrap değildir. Aynı işlevi gören farklı kütüphaneler de kullanabilirsiniz. Ancak en yaygın olarak kullanılan framework Bootstraptır.

8- Yii Framework, Codeigniter, Symfony2, Phalcon, Laravel

Başlıkta yazdığım isimler, size PHP geliştirirken ihtiyaç duyacağınız bir çok özellik ve yapıyı içlerinde bulunduran, kolaylıkla gelişmiş web projeleri hazırlamanızı sağlayan PHP Frameworklerdir. Bunları kullanabilmek için mutlaka PHP, MVC ve nesne yönelimli programlama mantıklarını kavramış olmanız gerekmektedir.

Bu listeyi şimdilik burada sonlandırıyorum. Listede bahsettiğim tüm maddelere hakim olarak dilediğiniz web projesini, kolaylıkla hayata geçirmeniz mümkün olacaktır. Kısa ve basit bir şekilde, web programlamaya başlayacak olan kişilere, kısmi bir yol haritası vermeye çalıştım. Tabi ki hepsi ayrı ayrı detaylıca ele alınması gereken konular. Gelecek yazılarda hepsini ayrı ayrı detaylıca da ele alıyor olacağız.